- Vakantiegeld wordt meestal eind mei uitgekeerd. Vakbond FNV is bereid om niet dwars te liggen, als bedrijven in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis.
- Bedrijven die niet genoeg hebben aan de noodsteun van het kabinet kunnen mogelijk in het uiterste geval het vakantiegeld later uitbetalen.
- Ondernemers die het water aan de lippen staat, kunnen het beste het gesprek aangaan met hun personeel. De meest voor de hand liggende optie is om het vakantiegeld uit te betalen in termijnen.
“Een ultieme stap voor sectoren in nood.” Zo omschrijft cao-coördinator Zakaria Boufangacha van vakbond FNV een eventueel uitstel van vakantiegeld.
Volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag heeft elke werknemer recht op minimaal 8 procent vakantiebijslag over zijn brutoloon. Dit bedrag wordt meestal eind mei uitbetaald.
Lees meer: 7 misverstanden over vakantiegeld
Door de coronacrisis kunnen bedrijven financieel in de problemen komen. Het uitbetalen van vakantiegeld kan nu dan ook slecht uitkomen.
FNV is bereid om mee te denken over een oplossing, zegt cao-coördinator Zakaria Boufangacha tegen De Telegraaf. “We krijgen signalen vanuit verschillende sectoren en op centraal niveau van de werkgevers of we niet kunnen kijken naar uitstel van vakantiegeld.”
Ook uitstel van de winstuitkering voor werknemers is volgens Boufangacha op tafel. Wel zouden beide maatregelen alleen in het uiterste geval een optie zijn, voor ondernemers die niet genoeg hebben aan het steunpakket van het kabinet.
De wens om iets te doen aan het vakantiegeld zou komen vanuit de werkgevers. Die hopen dat de wettelijk verplichte bijslag valt onder de tijdelijke regeling om tegemoet te komen in de loonkosten. Uitkeringsinstantie UWV vergoedt tot 90 procent van de loonkosten aan ondernemers die minstens 20 procent minder omzet verwachten.
Of vakantiegeld daar ook onder valt, is volgens een woordvoerder van minister Koolmees nog niet zeker.
Ga praten met je personeel als vakantiegeld een probleem is
Als je nu een probleem hebt, ben je natuurlijk al te laat, want je had het geld natuurlijk moeten reserveren. Maar goed, in crisistijd leven veel ondernemers bij de dag.
De beste oplossing is praten met je personeel. Die zijn ook niet gek en weten waarschijnlijk ook dat het bedrijf er niet rooskleurig voorstaat. Directeur Anneke Wieling van adviesbureau Protiviti adviseerde eerder in een artikel op Business Insider om in een gesprek met het personeel tijd te kopen.
Haar advies: roep iedereen bij elkaar en vertel ze dat je binnen twee weken met een voorstel komt. “Het is belangrijk om aan te geven dat je zelf ook een offer brengt. Bijvoorbeeld door de managementvergoeding te verlagen”, stelde Wieling. Belangrijk is ook dat je geen toezeggingen doet waarvan je niet zeker weet of je ze wel waar kan maken.
Als het personeel je tijd gunt, ben je er natuurlijk niet. Je zult uiteindelijk het wettelijk vakantiegeld moeten betalen, en meer als dat zo is afgesproken. De meest voor de hand liggende optie is een betalingsregeling met het personeel waarin je voorstelt het bedrag in termijnen te betalen.
Lees meer:
- Vertrouw niet alleen op Ruttes steunpakket – deze 9 dingen kun je zelf als ondernemer doen om de coronacrisis te overleven
- Thuiswerken door het coronavirus? Met deze 3 gouden regels haal je het meeste uit je werkdag
- Werktijdverkorting en 3 andere maatregelen waar je als ondernemer een beroep op kunt doen bij de coronacrisis